dinsdag 14 december 2010

Casablanca 14 december

Sinds zaterdag zijn wij, Tahar, Jan Wit en Joost van den Kerkhof in Casablanca om een bijdrage te leveren aan het projekt. Ons doel is om vooral de intern begeleiders/teamleiders Fadna en Soumia verder te ondersteunen in hun (beginnende) werkzaamheden. Dit doen we door verder in te gaan op het model directe instructie en klassemanagement (Joost) en de gespreksvaardigheden die je nodig hebt om te kunnen coachen (Jan) en dit alles dan vertaald/getolkt door Tahar.
Over de zondag valt een hoop te vertellen maar dat valt wat buiten het projekt. Met Kamal (directeur) en Hakim (zijn dove manusje van alles anex chauffeur) hebben we een goede indruk gekregen van Casablanca en omgeving . Een metropool van 6 miljoen inwoners met giga bouwprojekten aan de ene kant en sloppenwijken aan de andere kant. Het verkeer is een belevenis op zich; het lijkt alsof menig chauffeur zich wil kwalificeren voor de rally Parijs-Dakar. Onze dove Hakim heeft daarbij nog de bijzondere gewoonte om a hij op zijn mobiel gebeld wordt, met zijn videofoon op zichzelf gericht te gaan gebaren naar de eveneens dove beller: in de ene hand het mobieltje en het stuur en met de andere hand gebaren.Een enerverend schouwspel. Met onze marokkaanse gasten hebben we heerlijk gegeten en de lokale veestapel een ernstige slag toegebracht.
Maandag begon het echte werk. Tahar regelt 's morgens de taxi en dat is iedere keer weer spannend hoe lang het gaat duren. Tahar is een vaardig onderhandelaar die niet met zich laat sollen. In de ochtenduren hebben we samen met de directeur en de dames Fadna en Soumia het hele programma en onze doelstellingen doorgenomen zodat daar geen onduidelijkheid over was. Roosters gemaakt voor de klassenbezoeken etc. In de pauze die hier van 12 tot 2 uur is hebben we met Kamal een centrum bezocht waarv allerelei ambachtslieden hun producten maken en verkopen (meubels, keramiek, tapijten , muziekinstrumenten etc etc) en tevens het oude stadhuis van Casablanca bewonderd.
's Middags is Jan gestart met een stuk theorie over coaching en gespreksvaardigheden. Daarna zijn we rondgeleid door de school en na schooltijd heeft Joost een presentatie gegeven aan het team over het model directe instructie o.a.mbv een stukje video. Dit was een vervolg op de vorige module van Alice en Frans in oktober jl. Ook presenteerden we n.a.v. het model een observatielijstje waar we de komende dagen de klassenbezoeken mee gaan doen.
Dinsdag. We starten met klassenbezoeken. We splitsen ons op, ieder met een van de IB-ers mee de klas in om een les te observeren n.a.v. het directe instructiemodel . Na afloop van deze sessie wisselen we dan uit wat we gezien hebben , wat de goede en de verbeterpunten zijn en hoe je daar in zou kunnen coachen. Jan geeft dan vervolgens weer een stukje theorie over de coaching maar praktisch gemaakt aan de hand van wat we gezien hebben. In de middag weer een sessie klassenbezoeken maar dan in een andere samenstelling en vervolgens weer nabespreken (zonder de leerkracht) en waar in de middag dan de IB-ers moesten aangeven hoe zij het gesprek zouden aangaan met de leerkracht en wat een mogelijk punt van coaching zou kunnen zijn. De lessen die we gezien hebben zijn van wisslende kwaliteit; belangrijk winstpunt is dat iedere leerkracht die we gezien hebben serieus probert de fases van het model in haar les te laten terugkomen. Een groot compliment voor Fadna en Soumia want zij hebben het model scherp in hun hoofd zitten en ook hun lesobservaties zijn zeer goed, ze kunnen feilloos de verbeterpunten aangeven .
Morgen wordt een spannende dag voor de dames: weer een klassenbezoek met ons maar nu gevolgd door een nabespreking met de leerkracht o.l.v. de IB-er. Voor hen is dit de eerste keer. Wij zitten bij dat gesprek en geven na afloop weer feed back aan hen over hoe het gesprek in onze ogen is verlopen .
Het weer is trouwens wat aan de saaie kant , zonnig en zo'n ruim 20 graden dus dat staat in schrille tegenstelling met de koude in Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten