donderdag 16 december 2010

16 december 2010

Casablanca begint al bekend te worden voor me. Onderweg naar de school in de taxi zijn er steeds meer herkenningspunten. Vanmorgen extra vroeg naar de school omdat ik samen met Fatna een gymles ging bijwonen. De gymleraar is een dove medewerker. Bij het begin van zijn les , die op een soort overdekte speelplaats wordt gegeven, kreeg ik sterke jeugdherinneringen aan de gymles uit mijn eigen lagere schoolleeftijd. Nog net geen grondoefeningen maar wel een warming-up die daar sterk aan deed denken. Voor de rest had Said een keurige lesopbouw rond handbal gemaakt. De nabespreking met Fatna en hem hebben we op video opgenomen zodat we ook aan de hand van de beelden haar feed-back konden geven. De nabespreking met Soumia was met een leerkracht die nogal in het verzet zat maar daar sloeg ze zich goed door heen en door haar goede manier van de juiste vragen te stellen wist ze toch een veilige sfeer te creeeren waarin de leerkracht steeds meer ontspande en open stelde. Tijdens de luchpauze hebben we op de Bazar nog geprobeerd een aantal Marokkaanse kooplieden te confronteren met de Nederlandse zuinigheid maar ik denk dat achteraf zowel zij als wij met een tevreden gevoel aan de transacties terugdenken.
In de middag heb ik een voortreffelijke les gezien in een oudste groep leerlingen. In een bomvolle klas, 15 leerlingen, wist zij in een hoog tempo met veel enthousiasme en grote betrokkenheid van de leerlingen een keurige aardrijkskundeles te geven.
Ook nu weer hebben we de nagesprekken met de video geanalyseerd. Fatna had dit keer een stevige gesprekspartner; de enige mannelijke groepsleerkracht in de SO-afdeling die eigenlijk zelf vond dat die een perfecte les had gegeven maar waar volgens Fatna en Jan toch wel wat steken had laten vallen. Maar ook zij hield zich goed staande in het gesprek en wist een vervolgafspraak te maken om een volgende keer bij een klassenobservatie naar een aantal punten te kijken.
AMES heeft in Fatna en Soumia twee zeer bekwame krachten die zich in onze ogen zeer snel ontwikkelen tot goede IB-ers teamleiders. Ze zijn zeer leergierig en snappen goed waar het om gaat. Zo hadden zij bij de klassenbezoeken ook bewust een aantal bezoeken ingepland bij collega's die nog niet zo goed functioneren en weerstand hebben tegen allerlei veranderingen.
Aan het eind van de middag geevalueerd en het programma voor de laatste dag aangepast. Morgen is alweer de laatste dag op de school, wat vliegt de tijd !!!!!
Groet Jan, Tahar en Joost

Geen opmerkingen:

Een reactie posten