donderdag 1 april 2010

Cursus op ‘Institut Mouna pour enfants sourds’


Bertie Nass van Auris Dienstverlening Goes en Bert Biesmeijer van Auris Dienstverlening Rotterdam zijn in februari 2010 een week in Casablanca geweest voor het geven van een module Audiologie aan het team van de school voor doven in die stad. Tahar Mekkaoui van O en O in Gouda ging mee om te tolken en het cultuurverschil zonodig te tackelen.
Hier volgt hun korte relaas.

De ochtenduren waren gereserveerd voor de in die week aangestelde IB-ers: 2 voor het basisonderwijs en 2 voor het op te richten VSO. We hebben, op verzoek van de directeur, gewerkt rondom taken en competenties. Twee ochtenden hebben we besteed aan het werken met de audiometer.
De middagen waren bestemd voor de cursus aan de leerkrachten van de basisschool en van de praktijkschool, tussen de 40 en 50 mensen. De eerste middag waren ook enkele bestuursleden aanwezig.
De mensen waren open, zeer geïnteresseerd en hartelijk. We hebben niet alles kunnen doen wat we hadden gepland, omdat we veel tijd aan basiskennis moesten besteden. De werking van het oor en de filmpjes die we daarover lieten zien, de interpretatie van een audiogram, het invullen van het audiogram van een dove leerkracht, die op datzelfde moment geaudiometreerd werd, het maken van een spraakafzienoefening: aan alles werd met grote inzet deelgenomen. Bijzonder was dat men bijv. ontdekte dat er leerlingen met een bepaald syndroom op school zaten. Positief was dat de dove leerkrachten, die vooral in het praktijkonderwijs werkzaam zijn, zich gehoord en gezien voelden. Het was een zeer intensieve, zeer bijzondere ervaring!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten